Vadalarm Így látják a gazdák: Kérdőív kiértékelés a koronavírus helyzetéről a mezőgazdaságban. - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Így látják a gazdák: Kérdőív kiértékelés a koronavírus helyzetéről a mezőgazdaságban.

A csapból is a koronavírus folyik, ezért könnyen elkaphat bárkit a pánik, de megalapozott döntéseket csak higgadtan és kellő mennyiségű és minőségű információ birtokában lehet meghozni. Mint tudjuk, a gazdáknak pedig nem kevés lépést kell előre tervezniük. Ezért indítottunk egy kérdőívet, amivel az volt a célunk, hogy megtudjuk milyen hatásokkal számolnak a gazdák és hogyan kezelik a járvány következményeit.

Meg kell jegyeznünk, hogy türelmetlenül vártuk a feltérképezés végeredményét. Egyrészről azért, mert kifejezetten a mezőgazdaságra kiélezve nem készült még hasonló. Másrészről, mert cégünk kiemelt fontossággal kezeli ezt a kérdést, ugyanis alapvető célunk a korszerű technológiák biztosítása a gazdák számára. A Ti helyzetetekről az információ fontos a Vadalarm csapatának, hogy támogatóan, Veletek karöltve tudjunk működni.

Kitöltők négyötöde férfi, ám ez nem jelenti azt, hogy a hölgyek és asszonyok nem érintettek a kérdésben. Mindösszesen azt mutatja, hogy a gazdák közt többségben vannak a férfiak. (83,7%)

Válaszadó gazdáink túlnyomó többsége, azaz több mint a négyötöde kisvárosokban és falvakban él. (88,3%) Itt szeretnénk ismételten megjegyezni, hogy a falugazdászok védelmében a NAK - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - javaslatot tett a mezőgazdasági támogatások benyújtási határidejének kitolására, így csökkentve az érintkezést és a vírus terjedését az gazdák között. Ebben az is segít, ha a gazdák a falugazdászt elektronikos úton vagy telefonon keresik fel.

Életkortól függetlenül nagy komolysággal kezelik a koronavírus helyzetét, nem figyelhető meg a gazdák körében kifejezetten az idős korosztály félelme. Egyaránt foglalkoztatja az embereket a vírus agráriumra való hatása. Jól látható, hogy a nagy többség egyéni gazda, ezért a hatások vállalkozóként is érintik, amikre költségcsökkentéssel reagálnak.

diagramm_holdolgozol.png

A felmérésünkből megtudhattuk, hogy a gazdák jóval több, mint felének kizárólagos jövedelemforrása a mezőgazdaság valamely szegmenséből származik, azaz csak elenyésző, 22 százalékuknak van lehetőségük egyéb forrásból a jövedelmüket pótolni. Ebből kifolyólag érthető, hogy a megkérdezettek kis-híján egésze komolyan veszi a vírus által okozta fenyegetést és fél a gazdasági következményektől, egy esetleges gazdasági válságtól.

Milyen komolysággal kezelik a gazdák a vírust?

A félelem nem megalapozatlan, de pánikra semmi ok. A Morgan Stanley gazdasági elemzése is hasonló következtetésekre jut. A Morgan Stanley a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége, amely kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat nyújt befektetési, banki, értékpapír-kereskedelmi és befektetés-menedzsment területen. Az említett elemzésben világosan látható, hogy Magyarországon ugyan lesz recesszió, de nem a rettegett 2008-as válsághoz hasonló krízissel kell számolnunk szerencsére. A gazdasági nehézségek várhatóan kevesebb mint egy év alatt meg fognak oldódni.

diaramm_hatasmunkahely.png

Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a gazdák ugyanakkor édesapák, édesanyák, nagypapák és nagymamák és családtagok, barátok is egyben, ami kibontakozni látszik a válaszokból. A rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet miatt számos koncert, valamint focimeccs, mise és egyéb tömegrendezvény elmaradt, amely a kitöltők magánéletének felborulását eredményezi. Sajnálatos módon többen jelezték, hogy esküvő, orvosi kezelés, utazás és haszonállat értékesítés elhalasztását is követelte a kialakult helyzet. Ugyanakkor szépen kirajzolódik a végeredményből, hogy sokan mondanak le önkéntesen a családi eseményekről feltehetően szeretteik védelmének érdekében.

diagramm_hatas.png

Nem mellékes megjegyezni azt sem, hogy a felmérést félretéve is alig lehet olyan ember, akit ne érdekelne a mezőgazdaság sorsa ebben a helyzetben. Országunk tökéletes adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy agrárországként emlegessük. Tehát a gazdák nehézségei mindenkire hatással lesznek. Az agrárium sorsa fontos tárgykör Magyarország számára. Ezzel a kormányzat is tisztában van, amennyiben tényleg komoly hatások érik a gazdákat, nyilvánvalóan kiemelt helyen is lesznek kezelve.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Tripla

Vadalarm Smart Tripla

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

A koronavírus 10 legjelentősebb hatása az agráriumra

A koronavírus hazai következményeinek felmérését minden ágazatban az illetékes kamarák végezték el az elmúlt napokban. Írásunkban a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) kárenyhítési célzatú dokumentumából szemezgettük ki a legérdekesebb és legjelentősebb pontokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.