Vadalarm A koronavírus 10 legjelentősebb hatása az agráriumra - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

A koronavírus 10 legjelentősebb hatása az agráriumra

A koronavírus hazai következményeinek felmérését minden ágazatban az illetékes kamarák végezték el az elmúlt napokban. Írásunkban a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) kárenyhítési célzatú dokumentumából szemezgettük ki a legérdekesebb és legjelentősebb pontokat.

Mivel jelenleg még sajnos a koronavírus terjedésének felfutó ágában vagyunk, legfeljebb 1-2 hónapra előre tudunk piaci becsléseket megfogalmazni. Láthatóan ezzel a Kamara is tisztában van, ugyanis az intézkedéseket 1-2 hónap múlva, a vírus megállását követően látja szükségesnek.

Nem csak az orvosok szenvednek a védőfelszerelések hiányától

Sajnos ugyanis a lakosság pánikszerűen felvásárolta gyakorlatilag ártól és szűrőképességtől függetlenül az összes típusú szájmaszkot. Annak ellenére is, hogy a szakemberek továbbra is csak azt javasolják, hogy maszkot csak az viseljen, aki beteg. A vírus megelőzésére nem, csak továbbadásának meggátlására alkalmas. A piacon mégis hiány alakult ki a szájmaszkokból, aminek eredményeként a tavaszi lemosó permetezést végző gazdák, elsősorban gyümölcstermesztők nincsenek megfelelő védőfelszereléssel ellátva. Ennek orvoslására a kamara védőfelszerelések beszerzését sürgeti.

Zavarok az áruszállításban és közlekedés

Mivel a mezőgazdaságban alapvető fontosságú, hogy a frissen megtermelt élelmiszereket mihamarabb a feldolgozás, vagy a fogyasztás helyszínére szállítsák, kiemelten kell kezelni a jelen helyzetben a közúti árufuvarozást. Azonban a kamara emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a hazai mezőgazdasági gépállomány jelentős részének szervizelését sok esetben külföldi szakemberek végzik, akiket jelenleg nem engednének be az országba. Erre megoldásként a megfelelő orvosi vizsgálaton áteső szakemberek beengedését javasolják a járványügyi korlátozások mellett is.

A bárányhús szezonja kiesett

Sajnos a tenyésztőket épp a legrosszabbkor érte a krízis, ugyanis az ő szezonjuk jellemzően húsvét előtt van. Jellemzően ebben az időszakban realizálódik ugyanis a bárány export 30-40%-a. Amennyiben húsvétig eltartanak a korlátozások (márpedig jelenleg úgy néz ki, hogy el fognak), akkor nagyon sok gazdálkodó veszélybe kerülhet. Hasonlóan érintheti a krízis a szarvasmarha és a sertés ágazatot is. Egyúttal érdemes lehet bizonyos ágazatoknak a vírus lecsengését követően távolkeleti exportban gondolkodniuk.

A tavasz nem késik, vagy mégis?

A kertészeti ágazat humánerőforrás igénye viszonylag magas, így a különböző korlátozások nehezíthetik a tavaszi munkálatok megkezdését, aminek az eredményeként az ágazat jelentős keresletcsökkenéssel számolhat erre az évre. Hasonlóan alakulhat ez a növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés területén is.

Bajban lesznek a tejtermelők is

Az olasz tejfeldolgozók leállásával az egész EU-ból odaszállított évi közel 4 milliárd liternyi nyerstej nagy része a spotpiacon jelenne meg, ami drasztikus piaci összeomlást idézhet elő – írja elemzésében a NAK. A belföldi piacon így tejből túlkínálat lép fel, mely áresést von maga után, aminek a tejtermelők nagyon nem fognak örülni. Erre tesz rá még egy lapáttal az iskolabezárások miatt az iskolatej programok elmaradása. A kamara itt akár vissza nem térítendő támogatások bevetésének lehetőségét is említi. Emellett felvetődik a hazai sajt- és tejporgyártás részarányának állami segítséggel történő növelése, piacot biztosítva a tejtermelőknek.

Üröm az örömben: a gazdák kisebb veszélyben vannak

Ugyanis a koronavírussal való megfertőződés valószínűsége nyilvánvaló okokból kifolyólag vidéken alacsonyabb. Azonban hozzá kell tenni, hogy az alacsonyabb megfertőződési kockázat ellenére a gazdálkodók magasabb átlagéletkora és férfitöbblete a vírusfertőzés esetén növeli a komplikációk esélyét. Mindemellett, ha egy gazda tavasszal lebetegszik, akár éves bevételének nagy része kieshet. Ezért fokozottan ügyelj te is a megfelelő higiéniára és törekedj a minimalizáld az emberi érintkezéseket. Fontos megemlíteni, hogy a koronavírus az állatokra nem veszélyes, azok csak átmeneti felületi hordozóként játszhatnak szerepet, és közülük is leginkább a házi kedvencek.

Eljön a kistermelők aranykora

Minden válságnak vannak nyertesei is, és a most kialakulóban lévő egyelőre elkerülni látszik a kistermelőket. Eddigi tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a világpiac az utóbbi időben nagyon hosszú ellátási láncoknak volt kitéve. Sok esetben tucatnyi cég egymásutáni összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy egy termék eljusson a végfelhasználóhoz. Ennek ellentétét nevezi rövid ellátási láncnak (REL) a NAK dokumentuma. Már most látszik, hogy a városi turizmus drasztikus (70-90%-os) visszaesésével szemben a falusi turizmus kevesebb, mint 10%-ot csökkent. Ez főként a kisebb embertömegnek és a vendéglátó és a vendég közti bizalom magasabb fokának tudható be. Hosszú távon ez nagyon pozitív hatással lehet az ágazatra, sokan fordulhatnak a falusi turizmus felé.

Veszélyben a vadásztársaságok

A vadásztársaságok bevételének egy jelentős részét a külföldi vendégvadászatok (őz, szarvas, vaddisznó) adják, melyek elhúzódó járvány esetén elmaradhatnak. Ezek a bevételek sajnos a járvány lecsengését követően sem lesznek bepótolhatóak, így akár likviditási problémák is felléphetnek. Igaz, az őzbakszezon csak április 15-én indulna, de a meglévő szerződéseket a külföldi szervezőirodák a koronavírusra hivatkozva sok esetben már most kezdik visszamondani.

Falugazdászok védelmében

Nyilvánvaló, hogy minden betegségnek azok vannak legjobban kitéve, akik gyakran és sok emberrel találkoznak. A gazdálkodók túlnyomó többsége, kb 66%-a veszteséges lenne a különféle támogatások nélkül. Ezen kérelmek beadását azonban nem ők, hanem jellemzően a falugazdászok végzik. Ennek következtében egy falugazdász átlagosan 200 gazdálkodóval találkozik a tavasszal. Ezen találkozások csökkentse érdekében a NAK a különböző beadási határidők meghosszabbítására tesz javaslatot. Egyébként március 16-tól kezdődően a falugazdászok már így is igyekeznek a távmunkát előnyben részesíteni.

Általános javaslatok

Összeségében a kamarai javaslatok részben ágazatspecifikus, részben általános javaslatokat tartalmaznak. Az ágazatspecifikusakat korábban jórészt már említettük, így jöjjenek most az általánosak:

  • kamatmentes hitelprogram indítása;
  • adó-, járulékfizetési moratórium;
  • folyamatban lévő támogatások előrehozott kifizetése;
  • pályázati vállalások teljesítési határidejének kitolása;

Ha szeretnéd részletesebben is megismerni a NAK tanulmányát, itt olvashatod el teljes terjedelmében.

 

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.