Vadalarm Valóban megállíthatatlan a poloskainvázió? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Valóban megállíthatatlan a poloskainvázió?

Az elmúlt pár évben az ősz beköszöntével újra és újra visszatérő problémának számít a poloskainvázió. Nem véletlenül, hiszen az invazív rovarok egyre nagyobb számban lepik el a főváros után a vidéki településeket is, és a szakértők szerint a jövőben ez csak negatív irányba változik majd.

Az Ázsiából érkező rovarok ugyanis a kellemes éghajlatnak és a szaporodás szempontjából kedvező feltételeknek komolyan megvetették lábukat a kontinensen, és egyelőre úgy tűnik, eszük ágában sincs távozni Európából.

De vajon tehetünk-e valamit az invazív rovarok ellen, és véget ér-e belátható időn belül az évek óta tartó poloskainvázió?

Természetes ellenség nélkül nehéz

Az ázsiai márványpoloska trópusi területekről érkezett invazív rovarfaj, melyet hazánkban először 2013-ban észleltek. Az eredetileg a távol-keleten őshonos poloska nemzetközi szállítmányokon, valamint turisták bőröndjében bujkáló potyautasként érkezett hazánkba, és olyannyira megtetszett neki a környezet, hogy az elmúlt években hihetetlen mértékben elszaporodott.

Nem véletlenül, hiszen az ázsiai márványpoloska szaporodásának nem csak a hazai klíma, de a természetes ellenségek hiánya is kedvez. Hazánkban ugyanis egyetlen olyan ragadozót vagy parazitát sem találhatunk, melynek célpontja a márványpoloska lenne, így gyakorlatilag azt is mondhatnánk, hogy a sokak életét megkeserítő rovat gyakorlatilag kiirthatatlan.

Ez rossz hír, hiszen azt vetíti előre, hogy az őszi poloskarajzás nem csak múló állapot. A szakértők szerint jobb, ha úgy készülünk, hogy az elkövetkező években állandó program lesz majd a hívatlan vendégek lakásunkból való kitessékelése.

Miért épp ősszel támad a poloska?

Az ázsiai márványpoloska főként a városlakók számára lehet bosszantó. Pár éve rengeteget hallottunk arról, hogyan keseríti meg a faj a belvárosi bérlakásokban élők életét, de egy ideje már vidéken is egyre gyakrabban találkozhatunk a kártevővel az ősz beköszöntével. És hogy miért éppen ősszel?

Nos, a márványpoloska nem bírja a hideget, így az ősz beköszöntével meleg, fűtött zugokban próbál elbújni az időjárási viszontagságok elől. Ezért jellemző, hogy a nyár végeztével egy nap alatt akár több tucat rovar is megpróbálhat bejutni otthonainkba, és ha nem vigyázunk eléggé, könnyedén meggyűlhet a bajunk velük.

A poloskák ugyanis a rosszul szigetelt nyílászárók résein át könnyedén befészkelhetik magukat ablakaink mögé, és ember legyen a talpán, aki képes kipusztítani őket. A népnyelv ugyanis nem véletlenül nevezi „büdösbogaraknak” őket.

Mit tehetünk a márványpoloska ellen?

A rovarfaj egyik jellemzője, hogy veszély esetén egyedei átható szagú, bűzös váladékot bocsájtanak ki magából, éppen ezért rendkívül komplikált megszabadulni tőle. Agyoncsapni nem tudjuk őket, és speciális, kifejezetten rájuk káros rovarölő szer sem található a piacon.

Legjobb esetben is csak óvatosan A poloska irtásával egyelőre szervezett formában nem foglalkoznak, pedig az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, erre valamilyen formában lenne igénye a lakosságnak. Egyelőre azonban csak kezünket használva tudjuk kitessékelni őket a lakásból, ami sokak számára visszataszító és megrendítő feladat lehet.

Nekik nem tudunk mást ajánlani, mint hogy különböző házi praktikák segítségével ejtsék csapdába a bosszantó rovarokat, és úgy távolítsák el őket a lakókörnyezetből. Ha pedig minden kötél szakad, marad a jól bevált, porszívós megoldás, mellyel a nyílászárók környékén gyülekező rovarok száma hatékonyan ritkítható.

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Ajánlott cikk

Olvasd el a cikket

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mire képes egy olcsó rágcsálóriasztó? Leteszteltük!

Millióféle rágcsálóriasztó létezik a piacon, melyek jelentős része sajnos közel sem tudja azokat a paramétereket, amik a rágcsálók hatékony elriasztásához szükségesek. Miután több ügyfelünktől jött vissza át nem vett csomag azzal a kifogással, hogy milyen drága a rágcsálóriasztónk. Vásárlotunk hát egy tényleg igazán olcsó rágcsálóriasztót, és szétszedtük, hogy megnézzük, mi is van benne.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.