Vadalarm Mire képes egy olcsó rágcsálóriasztó? Leteszteltük! - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mire képes egy olcsó rágcsálóriasztó? Leteszteltük!

Az elmúlt időszakban több ügyfelünk is feltette nekünk a kérdést, hogy mégis miért ilyen drágák rágcsálóriasztóink. A rövid válasz erre persze az szokott lenni, hogy azért, mert tényleg azt tudják, ami rájuk van írva. És akkor még a normális ügyfélszolgálatról, a gyors kiszolgálásról, és a stabil szervizháttérről nem is beszéltünk (igen, mi még hiszünk a nem eldobható termékekben). De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, megvásároltunk egy olcsó rágcsálóriasztót, és kimértük, hogy mire képes. 

Olcsó ultrahangos rágcsálóriasztó

Sajnos a termék weblapjának olvasásakor eléggé szkeptikusak voltunk, ugyanis olyan képességeket is tulajdonítottak a terméknek, melyekről már többször is leírtuk, hogy nélkülözik a tudományos alapokat. Tudomásunk szerint máig nem sikerült bizonyítani, hogy az elektromágneses hullámok zavarnák a rágcsálókat vagy a szúnyogokat.

Ennek ellenére mégis leadtuk hát a rendelést és vártunk. (Mellesleg rögtön hozzánk vágtak még egy darabot ajándékba, így lényegében egy eszköz 5.000 Ft-ba került.) A szállítási határidő sajnos elég sok, 10 nap volt (pedig belföldről rendeltük), és fizetni is csak készpénzben lehetett utánvéttel a futárnál. De ezek csak részletkérdések, ha a termék hozza az elvártakat. Lássuk hát, hogy hogy muzsikál!

Ahogy megérkezett, kritikusan el is kezdtük vizsgálni. Nézd el nekünk, ha néhol apróságokba is belemegyünk, de mégiscsak ezen a szakterületen mozgunk, és lehet, hogy ami felett az átlag felhasználó átsiklik, az nekünk kiszúrja a szemünket.

Ultrahangos rágcsálóriasztó teszt

Kezdjük egy felesleges kiegészítővel

Első ránézésre praktikus kiegészítőnek tűnik, hogy elhelyeztek az eszközön egy éjszakai fényt is. Ám sajnos a kék színű LED (felül, a nagy átlátszó műanyag elem mögött) nem a legjobb választás erre a célra, ugyanis ma már közismert tény, hogy a kék fény zavarja az embert az alvásban. Arra mindenesetre jó volt, hogy mi is elkeztünk gondolkodni, hogy milyen értelmes(ebb) funkciót tudunk még beletenni saját rágcsálóriasztóinkba is.

Ami mindenkit érdekel, az ultrahang

Korábbi cikkünkben már találkozhattál ultrahangmérő csodakütyünkkel, így most nem részleteznénk ennek működését, csak az eredményeket írjuk le. Amik sajnos kifejezetten kiábrándítóak. Kezdjük a bekapcsolási paraméterekkel. Az eszköz 5 másodpercenként szólal meg 1 másodpercre. Ekkor azonban csak egy rövid impulzust ad ki 25,5 kHz-en. A mérést több, mint egy napon keresztül végeztük, de egyszer sem szólalt meg a rágcsálóriasztó más frekvencián. Ez tapasztalataink alapján sajnos azt eredményezi, hogy a rágcsálók könnyen hozzászoknak. 

Na és milyen erős az ultrahang?

A méréseket különböző távolságokból: közvetlenül a hangszóró előtt, illetve 2,5 méteres és 4,1 méteres távolságban. Így sorban -15, -40 és -60 dB-es erősséget mértünk, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy valahol 3 méteres távolság körül lesz erősebb a háttérzaj (irodánkban), mint a rágcsálóriasztó által kiadott hang. Ez gyors fejszámolással maximum 14 négyzetmétert fedhet le. (Ugyanis mivel konnektorba dugható, ezért mögötte falnak kell lennie, így legjobb esetben is csak egy 3 méter sugarú félkörben hallatja hangját.

 

Az alábbi képen egyébként láthatod a termékben elhelyezett hangszórót is, melyet, ha összehasonlítasz pl a Vadalarm rágcsálóriasztóéval, egyből megérted, miért ilyen kicsi ennek a hatótávolsága.

Kisteljesítményű ultrahangos rágcsálóriasztó hangszórója

És vajon mit tud az elektromágneses funkció?

Noha továbbra sem találtunk antennákat az állatokon, nem lennénk elég alaposak, ha nem vizsgálnánk meg a termék elektromágneses hullámokat keltő részét is. Az alábbi képen láthatod a termék belsejét. Mint az szembeötlő, itt sem egy Mjölnirt rejtettek el a fejlesztők, az áramkör mindössze egy nagyobbacska tekercsből és pár kisebb alkatrészből áll.

Ezek az alkatrészek vélhetően arra szolgálnak, hogy egy apró impulzust indukáljanak a tápvezetéken. Az "elmélet" szerint ez az impulzus terjed szét a fali vezetékekben és riasztja el a rágcsálókat és a nem kívánatos rovarokat. Persze a dolog értelme továbbra is erősen megkérdőjelezhető, hisz az állatok hangokat képesek befogni, elektromágneses hullámokat viszont nem.

Rágcsálóriasztó áramköre

Tanulság

Ez nem egy termékajánló blog (annak eléggé elfogult lenne), így nem is fogjuk azt mondani, hogy vedd meg, vagy ne vedd meg ezt, vagy saját termékünket. Fontos továbbá kiemelnünk, hogy nem a konkurencia alaptalan becsmérlése, leszólása, hanem egy műszeres méréseken alapuló összehasonlító vizsgálat volt a célunk ezzel az írással. Szerettük volna mérésekkel is alátámasztani, amit általában is tapasztalhatsz a világban: a drágább dolgok (esetünkben a Vadalarm rágcsálóriasztók) nem véletlenül drágábbak. Jellemzően többet is tudnak.

Amennyiben bármely pont olvasása közben úgy érezted, hogy műszakilag nem megalapozott állításokat teszünk, javíts ki minket nyugodtan egy e-mail formájában (info@vadalarm.hu).

Ajánlott termék

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Vadalarm ultrahangos rágcsálóriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Így védekezhetünk a százezres károkat okozó nyest ellen

Ha nem vigyázunk, a városi nyestek felforgatják padlásainkat, és autónkat is megrongálhatják. Megmutatjuk, hogyan védekezhet a károkozók ellen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.