Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Segítség, vadat gázoltam! Mit tegyek?

Akadnak olyan, népszerű vadátkelő helyek, ahol a probléma heti rendszerességű is lehet, pedig a balesetek egy része pedig némi odafigyeléssel elkerülhető lenne. De mi a teendő abban az esetben, ha a baj már megtörtént?

Ki felel a gázolásból adódó vadkárért?

Az autónk elé ugró szarvas vagy vaddisznó komoly károkat okozhat járműben. Az pedig, hogy a biztosító miért fizet, a körülményekhez képest változó lehet.

A vadak által okozott kárért egyik részről azt a vadásztársaságot terheli a felelősség, amelyiknek a területén a baleset bekövetkezett. Illetékes lehet tovább az ügyben az útszakasz üzemeltetését végző közútkezelő cég is, azonban ez csak ritkábban fordul elő, főként a nem megfelelő útviszonyok fennállása esetén jellemző. A baleset bekövetkezte után azonban a legfontosabb, hogy amilyen gyorsan lehet, értesítsük a rendőrséget.

Ezt azért sem szabad elmulasztanunk, mert ugyanúgy, mint bármilyen más, járművezetés közben bekövetkezett szerencsétlenség, úgy a vadgázolás is közúti balesetnek minősül, a körülmények felmérése és az illetékes vadásztársaság értesítése pedig ilyenkor már nem a mi feladatunk, hanem a rendőrségé.

Miért fontos a bejelentés?

A baleset bejelentése leginkább saját kárunk megtérítése szempontjából fontos. Jegyzőkönyv hiányában kárigényünk érvényesítése rendkívül nehéz feladat, és minél később értesítjük az illetékeseket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a biztosítók nem térítik meg a járműben keletkezett sérülések javítási költségét.

Miután a rendőrök értesítették a vadásztársaságot, ők gondoskodnak az elgázolt állat tetemének elszállításáról, így a bejelentés segítségével azt is elkerülhetjük, hogy a tetem az utánunk jövő forgalom szempontjából fennakadásokat, további baleseteket okozzon.

Mire kell figyelni a bejelentés során?

Ha bejelentést teszünk, a rendőrök felveszik a jegyzőkönyvet, melyben rögzítik a baleset körülményeit. Ha tanúk is akadnak, például szembe jövő, vagy mögöttünk haladó autós, akkor fontos, hogy az ő vallomásukat is meghallgassák, és rögzítsék, elérhetőségekkel együtt. Ez az ügy kivizsgálása során ugyanis jelentősen felgyorsíthatja kárigénnyel kapcsolatos kérelmeink kivizsgálását. Fontos továbbá, hogy a helyszínen a sérült járműről, valamint a szerencsétlenül járt vadról is készüljön fotó, ami igazolja, hogy a jármű valóban a baleset során szenvedett sérülést.

Mikor fizet a biztosító?

Érdemes tudni, hogy a jogi szabályozás szerint a biztosító csak abban az esetben köteles a vadgázolásból adódó károk megtérítésére, amennyiben vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset.

A kártérítés összegébe beletartozik az autó felújítási költsége, valamint a vad eszmei értéke is, melyet a biztosító a vadásztársaság részére köteles megfizetni. Olyan útszakaszokon, melyeken nem találkozunk a vadveszélyt jelző táblákkal, mindkét félnek a saját kárát kell viselnie.

Figyeljünk a fokozottan veszélyes időszakokban

Habár a vadak mozgása szabályozhatatlan, és bármikor találkozhatunk velük az erdők melletti utakon, akadnak az évnek olyan szakaszai, mikor fokozottan érdemes odafigyelnünk a veszélyre. Ilyen például az őzek őszi vonulása, vagy a nyár derekán zajló nászidőszak is. Utóbbi esetben a párzás hevétől elvakult bakok könnyedén okozhatnak súlyos közlekedési baleseteket is.

Ezt olvastad már?

Miért jönnek be a vadak az lakott területre?

Erdős területek közelében elhelyezkedő településeken és földeken gyakori problémát jelentenek az arra tévedő vadak. Ilyen esetben a terület tulajdonosai joggal bosszankodhatnak, hiszen tönkremegy a termény, odavész a rengeteg munka eredménye. De vajon ki a hibás abban, hogy ez megtörténhet?

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

A Vadalarm Dupla a legköltséghatékonyabb vadriasztónk. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Időkép Egy Csepp Figyelem Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Partnereink

Axiál Agroker Rojaker Agroinform Magro Verkoffer Kft Vadászwebshop.hu Agrárágazat Mezőhír

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.