Vadalarm Segítség, vadat gázoltam! Mit tegyek? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Segítség, vadat gázoltam! Mit tegyek?

Akadnak olyan, népszerű vadátkelő helyek, ahol a probléma heti rendszerességű is lehet, pedig a balesetek egy része pedig némi odafigyeléssel elkerülhető lenne. De mi a teendő abban az esetben, ha a baj már megtörtént?

Ki felel a gázolásból adódó vadkárért?

Az autónk elé ugró szarvas vagy vaddisznó komoly károkat okozhat járműben. Az pedig, hogy a biztosító miért fizet, a körülményekhez képest változó lehet.

A vadak által okozott kárért egyik részről azt a vadásztársaságot terheli a felelősség, amelyiknek a területén a baleset bekövetkezett. Illetékes lehet tovább az ügyben az útszakasz üzemeltetését végző közútkezelő cég is, azonban ez csak ritkábban fordul elő, főként a nem megfelelő útviszonyok fennállása esetén jellemző. A baleset bekövetkezte után azonban a legfontosabb, hogy amilyen gyorsan lehet, értesítsük a rendőrséget.

Ezt azért sem szabad elmulasztanunk, mert ugyanúgy, mint bármilyen más, járművezetés közben bekövetkezett szerencsétlenség, úgy a vadgázolás is közúti balesetnek minősül, a körülmények felmérése és az illetékes vadásztársaság értesítése pedig ilyenkor már nem a mi feladatunk, hanem a rendőrségé.

Miért fontos a bejelentés?

A baleset bejelentése leginkább saját kárunk megtérítése szempontjából fontos. Jegyzőkönyv hiányában kárigényünk érvényesítése rendkívül nehéz feladat, és minél később értesítjük az illetékeseket, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a biztosítók nem térítik meg a járműben keletkezett sérülések javítási költségét.

Miután a rendőrök értesítették a vadásztársaságot, ők gondoskodnak az elgázolt állat tetemének elszállításáról, így a bejelentés segítségével azt is elkerülhetjük, hogy a tetem az utánunk jövő forgalom szempontjából fennakadásokat, további baleseteket okozzon.

Mire kell figyelni a bejelentés során?

Ha bejelentést teszünk, a rendőrök felveszik a jegyzőkönyvet, melyben rögzítik a baleset körülményeit. Ha tanúk is akadnak, például szembe jövő, vagy mögöttünk haladó autós, akkor fontos, hogy az ő vallomásukat is meghallgassák, és rögzítsék, elérhetőségekkel együtt. Ez az ügy kivizsgálása során ugyanis jelentősen felgyorsíthatja kárigénnyel kapcsolatos kérelmeink kivizsgálását. Fontos továbbá, hogy a helyszínen a sérült járműről, valamint a szerencsétlenül járt vadról is készüljön fotó, ami igazolja, hogy a jármű valóban a baleset során szenvedett sérülést.

Mikor fizet a biztosító?

Érdemes tudni, hogy a jogi szabályozás szerint a biztosító csak abban az esetben köteles a vadgázolásból adódó károk megtérítésére, amennyiben vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset.

A kártérítés összegébe beletartozik az autó felújítási költsége, valamint a vad eszmei értéke is, melyet a biztosító a vadásztársaság részére köteles megfizetni. Olyan útszakaszokon, melyeken nem találkozunk a vadveszélyt jelző táblákkal, mindkét félnek a saját kárát kell viselnie.

Figyeljünk a fokozottan veszélyes időszakokban

Habár a vadak mozgása szabályozhatatlan, és bármikor találkozhatunk velük az erdők melletti utakon, akadnak az évnek olyan szakaszai, mikor fokozottan érdemes odafigyelnünk a veszélyre. Ilyen például az őzek őszi vonulása, vagy a nyár derekán zajló nászidőszak is. Utóbbi esetben a párzás hevétől elvakult bakok könnyedén okozhatnak súlyos közlekedési baleseteket is.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Duo

Vadalarm Smart Duo

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Miért jönnek be a vadak az lakott területre?

Erdős területek közelében elhelyezkedő településeken és földeken gyakori problémát jelentenek az arra tévedő vadak. Ilyen esetben a terület tulajdonosai joggal bosszankodhatnak, hiszen tönkremegy a termény, odavész a rengeteg munka eredménye. De vajon ki a hibás abban, hogy ez megtörténhet?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.