Vadalarm Miért jönnek be a vadak az lakott területre? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Miért jönnek be a vadak az lakott területre?

Erdős területek közelében elhelyezkedő településeken és földeken gyakori problémát jelentenek az arra tévedő vadak. Ilyen esetben a terület tulajdonosai joggal bosszankodhatnak, hiszen tönkremegy a termény, odavész a rengeteg munka eredménye. De vajon ki a hibás abban, hogy ez megtörténhet?

Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért éppen a te portádon ólálkodnak ezek a vadállatok? Ugyanis a megelőzés során kulcsfontosságú ismerni a kiváltó okokat is, hogy a problémát a gyökerénél lehessen kezelni.

Egyáltalán milyen állatokról beszélünk?

Hazánkban több olyan faj is akad, amely viszonylag gyakran bukkan fel a városokban, falvakban és tanyákon. Ilyen a róka, a vaddisznó, az őz és a szarvas, de a mosómedvék is előszeretettel ólálkodnak a ház körül élelem után kutatva. Habár az általuk okozott károk jelentősen eltérnek, egy dolog közös bennük: megnehezítik a gazdák életét.

Bizonyára veled is megesett már, hogy kisétáltál ellenőrizni a termést, de helyette csak letaposott, lelegelt, félig megrágott maradványokat találtál. Ez bizony a szarvasok és az őzek műve, de a vaddisznók is előszeretettel dézsmálják meg a terményeket. Ellenben a ragadozók az állataid épségét veszélyeztetik, különös tekintettel a baromfiakra, amik kifejezetten könnyű zsákmányt jelentenek számukra.

De miért jönnek be a vadak az emberek lakta településekre?

Jó, ha tudod, a vadak nem véletlenül tévednek be a hozzájuk legközelebb eső településekre. A rengeteg erdőirtás és a városok egyre növekvő száma elveszik az életteret ezektől az élőlényektől. Ráadásul a területeik csökkenésével a fellelhető élelem is fogyatkozik, hiszen kipusztítják a táplálékul szolgáló növényeket. A zsákmányállatok pedig elvándorolnak inkább olyan térségekbe, ahol akad elegendő ennivaló és búvóhely.

Az emberek lakta területeken bőséges és könnyen hozzáférhető az élelmet, valamint menedéket is találnak. Ez nemcsak az egyes egyedek, de azok utódaik számára is biztosíthatja a túlélést. Egy alom ellátása komoly kihívás az anyaállat számára, tehát nem meglepő, ha a legegyszerűbb megoldást keresi.

Amennyiben vadállatok bukkannak fel a kertedben vagy a földeden, fontos, hogy fokozott óvatossággal kezeld a helyzetet! Habár az esetek többségében nem jelentenek veszélyt az emberekre és igyekeznek távol maradni tőlünk, ha hirtelen megriasztod, azzal támadásra ösztönözheted őket. Ilyenkor célszerűbb az illetékes hatóságokhoz fordulni és gondoskodni a következő behatolás megelőzéséről.

Mit lehet tenni ellenük?

Lakott területen a jogszabályok nem teszik lehetővé a vadászatot. Ahhoz, hogy valaki kilőhesse az eltévedt állatot, külön engedély szükséges, melynek beszerzése macerás és hosszadalmas. Sok esetben a vadászok nem is vállalják ezt a feladatot, hiszen ezzel az ott élőket is veszélybe sodorhatják. Ehelyett célszerűbb, ha gondoskodsz a károk megelőzéséről.

Ma már rengeteg olyan eszközt beszerezhetsz, ami alkalmas a vadak és a különféle kártevők elriasztására. Nagy előnyük, hogy a területeidet úgy óvják, hogy az állatoknak sem okoznak sérülést. A használatukkal gondoskodhatsz arról, hogy a terményeid zavartalanul fejlődhessenek, a hívatlan vendégek pedig kénytelenek lesznek más élelemforrás után nézni.

Vadriasztót szeretnél vásárolni? Webáruházunkban több típus is a rendelkezésedre áll, melyekkel hatékony védelmet biztosíthatsz az otthonod és a földed számára egyaránt. Termékeinkre lopás elleni garanciát is köthetsz, így egy füst alatt szabadulhatsz meg a problémáidtól.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Duo

Vadalarm Smart Duo

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Beszéljünk a nyúlról – vajon mindent tudsz már róla?

Húsvét alkalmával előtérbe kerültek a nyulak, hiszen előszeretettel ajándékozzuk meg gyermekeinket ilyenkor a nyuszi nevében. A valóságban természetesen a nyúl semmit nem hoz, tojást sem tojik, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne volnának igazán érdekes résztvevői az ökoszisztémának. Beszéljünk hát a nyúlról Húsvét után is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.