Vadalarm Mit érdemes tudni a denevérek életmódjáról? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mit érdemes tudni a denevérek életmódjáról?

Habár ma már kevesebben rettegnek a denevérektől, mint a nagyszüleink idejében, sokan még így sem zárták a szívükbe ezeket az állatokat. Furcsa megjelenésük és éjszakai életmódjuk sem javít túl sokat a népszerűségükön. Ugyanakkor fontos részei az ökoszisztémának, a védelmük kiemelt jelentőséggel bír hazánkban.

Pedig az igazság, hogy az emberekre aligha jelentenek veszélyt ezek az állatok. A népi hiedelemek kora lejárt, ideje tiszta vizet önteni a pohárba és közelebbről is megismerkedni ezekkel a különleges élőlényekkel, akik egyébként jelen állás szerint a kihalás szélén állnak. Lássuk, hogyan élik a mindennapjaikat a denevérek!

Hogyan boldogul a sötétben a denevér?

Ha valaki nem ismeri őket, joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként tájékozódhatnak ilyen jól a sötétben. A titok a hangokban rejlik. A denevérek ultrahangot bocsátanak ki a szájukon keresztül (hasonlóan ultrahangos állatriasztóinkhoz), ennek segítségével mérik fel a környezetüket. Hogy miként? A hang visszaverődik az útjába kerülő akadályokról, például a fákról, kövekről, házakról.

Denevér

Ez persze önmagában nem lenne elegendő a tájékozódáshoz. Az nem újdonság, hogy az állatok többsége jobb hallással rendelkezik, mint az ember. Különösen igaz ez a denevérekre. Nem véletlen, hogy a füleik ilyen méretesek. Ezek segítségével fogják fel a visszaverődő hangokat, így képesek elkerülni a különböző tereptárgyakat akár teljesen vakon is.

Ez a remek hallás nem csak a közlekedéshez nyújt hatékony segítséget, hanem a vadászatban is. Habár vannak kifejezetten gyümölcsevő fajták, a denevérek többsége inkább rovarokat fogyaszt. Ahhoz, hogy ezeket az apró, zömmel földön vagy növényeken mászó élőlényeket megtalálhassák a legnagyobb sötétségben, szükségük van a füleik kivételes képességeire.

Denevérek és az ember

Habár nem mondhatnánk, hogy a denevérek túl gyakori lakói lennének a városoknak, megesik, hogy beköltöznek az emberek területére. Mivel általában barlangokban, üreges fákban és fészekodúkban húzzák meg magukat, nem olyan meglepő, ha meglátják a lehetőséget egy padlásban vagy más védett hasadékokban, ahol látszólag háborítatlanul pihenhetnek nappal.

A régi népi hiedelmek gyakran párosították őket a vámpírokkal. A modernebb felfogásban már a többség inkább a betegségektől tart, amelyet esetleg terjeszthetnek. Valójában az emberi egészséget ritkán veszélyeztetik és az sem túl gyakori, hogy csak úgy beröppen az ablakon. Ha mégis megesik, az a párzási időszakban vagy a szálláshely váltásakor fordulhat elő.

Attól sem kell tartani, hogy rátámadna egy váratlanul felbukkanó tulajdonosra, amikor felfedezi, hogy a padlásra beköltözött egy denevércsalád. Mint fentebb írtuk, ezek az állatok zömmel rovarokkal vagy gyümölcsökkel táplálkozik fajtától függően. Természetesen olyan is akad, amely valóban vérrel táplálkozik, ám ez csak néhány denevérfajra jellemző és ők is inkább az állatok vérét veszik.

A hazánkban élő példányok mindegyike védett, eszmei értékük 100 000 forint környékén mozog. Ennek oka, hogy elterjedésük egyre csökken, bizonyos fajokból már alig található néhány. Ide tartozik a pisze, a kereknyergű, a patkós, a csonkafülű, a nagyfülű, a tavi és a hosszúszárnyú denevér.

Az élőhelyek pusztulása és a táplálékforrások csökkenése egyre több állatot sodor a kipusztulás szélére. Nem képeznek kivételt ez alól a denevérek sem, így a mi feladatunk, hogy óvjuk és megőrizzük őket a bolygó számára.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mi várható 2019-ben a mezőgazdaságban?

A várhatóan sikeres tavalyi év után az idei évre is optimistán tekintenek az agrárcégek. Írásunkban az MFB Periszkópjából szemezgetjük az agráriummal kapcsolatos előrejelzéseket és tendenciákat. Tarts velünk, és megtudhatod, mit várnak az agrárcégek 2019-re!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.