Vadalarm Villanypásztor vagy ultrahangos vadriasztó? Neked vajon melyik lenne jobb? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Villanypásztor vagy ultrahangos vadriasztó? Neked vajon melyik lenne jobb?

Ha egy pillantást vetsz a termékpalettánkra, egyből láthatod, hogy minden termékkategóriánk egy-egy konkrét problémára fókuszál. Bizonyos szempontból nézve azonban villanypásztorunk és vadriasztóink kilógnak a sorból. Hiszen köztudott, hogy a villanypásztor alapvetően állattartáshoz lett kitalálva, mégis sokan előszeretettel vetik be vaddisznók, őzek és szarvasok ellen is, hasonlóan az ultrahangos vadriasztókhoz. Írásunkban megnézzük, mikor melyik módszert érdemes bevetned.

Jó pár évvel ezelőtt, mondhatni naiv kezdőként még azt gondoltuk, minden problémára, egy tökéletes megoldás létezik. Ez akkor az ultrahangos vadriasztást jelentette. Azonban rá kellett jönnünk, hogy nagyon sok múlik azon is, hogy az adott terület milyen alakú, és milyen irányból jönnek az állatok. Továbbá az sem mellékes, hogy milyen állatokra számíthatsz. A továbbiakban sorra vesszük ezt a három fő tényezőt.

Segítünk dönteni

A terület alakja

A terület alakja talán az egyik legfontosabb döntő tényező. Hiszen az ultrahang csak bizonyos távolságba, általában 80-120 méterre terjed. Ezért egy 800 méter hosszú területre még a legjobb esetben is legalább 5 darab Vadalarm Duplára lesz szükséged, ami közel 240.000 Ft értéknek felel meg. Villanypásztor kalkulátorunkat bevetve az jön ki, hogy ugyanennyi pénzből egy olyan villanypásztoros szettet kapsz, ami 800 méter hosszúságú földterülettel és két párhuzamos vezetékkel számolva 50 méter szélességre elegendő. Értelemszerűen, ha ennél szélesebb a terület, akkor jobban megéri a vadriasztó, alatta pedig a villanypásztor.

A hazai földterületek sokszínűségét és elaprózottságát ismerve viszont itt biztosan nincs helyünk arra, hogy az összes tipikus példát sorra vegyük. Viszont bármilyen egyedi esetedre szívesen ajánljuk a Vadalarm Területtervező programunkat! Csak berajzolod területedet, leírod, pontosan milyen állatok és milyen irányból jönnek, és tapasztalt kollégáink már keresnek is a személyre szabott megoldással!

Az állatok érkezési iránya

Ez szintén döntő lehet, hiszen egy kisebb, 100x100 méteres területre bőven elegendő lehet akár két darab Vadalarm Pro is (60.000 Ft), ha az állatok csak egy irányból érkeznek. Ha azonban minden égtáj felől számítanod kell rájuk, akkor érdemes elvégezned a kalkulációt, mert könnyen lehet, hogy egy 100.000 Ft értékű villanypásztor is elég a terület megvédésére, és akkor máris egy picit jobban jársz utóbbi esetben, mintha megnégyszereznéd a kihelyezett vadriasztók számát. Viszont pont az ellenkezője igaz akkor, ha csak egy rövid szakaszon járnak be az állatok, ami mögött több száz méteren terül el a földed. Ekkor ugyanis a villanypásztorozás irdatlan költségéhez képest egy Vadalarm Pro ára már-már elhanyagolható.

És végül maguk az állatok

Az utolsó kérdés, amit telefonban is mindig felteszünk: milyen állatok okozzák a kárt? Ugyanis sem a vadriasztó kihelyezésénél, sem a villanypásztor telepítésénél nem mindegy, hogy hogyan és hova rakod ki az eszközt.

A villanypásztorok esetében a lehető legrosszabb, ha közvetlenül olyan erdő szélére rakod ki a karámvezetéket, ahonnan vaddisznók járnak ki. Itt ugyanis az állatok lendületből elszakítják a vezetéket, még akkor is, ha nagyon megrázza őket az áram. Ilyen esetben sokkal jobban jársz, ha ultrahangos vadriasztóink mellett teszed le a voksodat, ugyanis azt nem közvetlenül a terület szélére kell kihelyezned, hanem 30-40 méterrel beljebb, hogy legyen elég helye a hanghullámoknak szétterjedni. Persze ilyen esetben előfordulhat ugyan, hogy a területed szélére még bemerészkednek, de mihelyst hallják a zavaró hangot, máris lelassítanak.

De hogy tényleg abszolút pártatlanok legyünk, kiemeljük a világ összes ultrahangos vadriasztójának nagy fenevadját, a nyulat is. Ez az apró, ám jó hallással megáldott állat csak akkor fog igazán megijedni bármilyen hangtól, ha az őt közvetlenül éri. Ezért a legkisebb aljnövényzet megléte, vagy akár egy bokrosabb rész a terület végében kiváló menedéket jelenthet a nyulaknak az ultrahang elől. Ez már elég is ahhoz, hogy újragondold a teljes kihelyezést.

Összefoglalva tehát az elmúlt évek sok tucat visszajelzése és több ezer ügyfele után már csak egy valamit merünk biztosan állítani: nincs egy általános tökéletes megoldás, de meg tudjuk találni azt, ami neked a legjobb. Ha vadkár problémád akadt, csörögj ránk bátran telefonon a +36 30 780 7685-ös számon, vagy ha profi internetfelhasználónak érzed magad, próbáld ki a Vadalarm Területtervezőt, és kérj segítséget tőlünk.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Tripla

Vadalarm Smart Tripla

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Végleges eredmény: ezek a megyék lettek a legvadkárosabbak 2018-ban

Az elmúlt napokban véglegesítettük a 2018-as felmérésünket, és ebben az írásunkban összegezzük az eredményeket. Ha szeretnéd megtudni, hogy idén melyik megyék kerültek fel a dobogóra, akkor kattints, és olvasd el!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.