Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés

Figyelem! Legújabb madárriasztónk már rendelhető! Kattints és nézd meg!

Elszaporodik Magyarországon az aranysakál?

Egyre több hírt hallhatunk arról, hogy országszerte mekkora károkat okoznak az aranysakálok. Az állat a legnagyobb számban Somogy- és Baranya-megyében található meg, azonban más térségekben is igen szép számmal akad belőlük, komoly fejtörést okozva ezzel a vadgazdálkodásnak.

Ez a hatalmas állomány már csak azért is meglepő hazánkban, mert egy időben szinte teljesen eltűntek. Ez részben a vadászatnak, részben pedig a tájalakításnak volt köszönhető. A 90-es évektől kezdődően, azonban nem csak ismét felbukkantak, de rohamos tempójó szaporodásnak is indultak.

De milyen állat egyáltalán az aranysakál?

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj. Szokták emlegetni toportyánként és nádi farkasként is. Gyakran tévesztik össze a rókával, ám a sakál annál nagyobb és sokkal kártékonyabb is, emellett kíméletlen ragadozó.

Aranysakál

Táplálkozása főként rágcsálókból áll. Azonban nem veti meg a többi zsákmányt sem. Apró rovaroktól és kétéltűektől kezdve akár a nagyobb testű állatokat is elfogyasztja, mint a vaddisznó, őz vagy a szarvas. Emberekre azonban ritkán, szinte soha nem támad.

Honnan jön ez a sok állat?

Mivel hosszú ideig szinte nem is volt látható aranysakál Magyarországon, nagy meglepetést okozott az utóbbi években jelentősen megszaporodott állomány. A szakemberek feltevése szerint elszaporodásuk a szomszédos országokban fellelhető nagy létszámnak köszönhető.

Habár a faj nem védett, egész évben vadászható, számuk évről évre csak növekszik. Hogy az állatok milyen hatással lehetnek majd a vadgazdálkodásra a vélemények megoszlanak. Míg egyesek szerint akár előnyös is lehet, addig a vadászok az őzállomány ritkulásának okát az aranysakálok megjelenésében látják.

Kártékony életvitele mellett azonban fontos szerepet tölt be a természetben, mivel jelentős mértékben pusztítja az erdőkben fellelhető más kártevőket. Hosszabb távon ellenben sokan tartanak attól, hogy a vadgazdálkodás is kárát látja jelenlétének.

Ezt olvastad már?

Mit érdemes tudni az új vadkárfelmérési protokollról?

Kétségtelen, hogy a februárban megrendezett FeHoVa egyik legfontosabb momentuma volt a vadkárfelmérési protokoll bejelentése. Ennek bevezetése jelentősen megkönnyítheti a vadgazdálkodást, valamint sokat segíthet a vadászok és a gazdák konfliktusain is. De lássuk, miről is szól a protokoll!

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Ajánlott termék

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

A Vadalarm Dupla a legköltséghatékonyabb vadriasztónk. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.