Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Villanypásztor
Napelem
Szakértői blog
Rólunk
Szállítás
Visszaküldési politika
Fiókod

Harc az afrikai sertéspestissel – lássuk, hogy állunk

Az afrikai sertéspestis egyre fokozódó veszélyt jelent a világ minden táján. Hazánk sem kivétel ez alól, egyre több a fertőzött település és állat. A vírus terjedése elleni harc komoly fejtörést és egyre nagyobb károkat okoz a magyar húsiparnak. De lássuk, hol is tartanak az események ebben az aggasztó ügyben!

A járványra jelenleg nincs gyógymód, így azokon a területeken, ahol megjelenik, komoly pusztítást végez. Az első hivatalos észlelés Heves megyében történt és feltehetően már legalább egy éve megjelent hazánkban.

Nézzük, mi történt eddig

Heves megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Hajdú-Bihar megyékben található a legtöbb korlátozás alatt álló terület. Európai viszonylatban Romániában a legsúlyosabb a helyzet, ugyanakkor a globális terjedés következtében megnövekedtek az importigények a húsiparban.

Ez a növekvő igény azért is jelent problémát, mert ezzel egy időben egyre több területtel kényszerűnek felfüggeszteni az importot világszerte. Belgiummal például már 11 ország szüntette meg a sertéshús behozatalát. A jelenség terjedésével pedig feltehetően még több államra várhat ez a sors a későbbiekben.

Intézkedések a fertőzött területeken

Jelenleg több, mint 500 település áll valamilyen korlátozás alatt országszerte. A Ezeken a fertőzött területeken az elrendelt azonnali intézkedéseken túl további, vaddisznókra vonatkozó rendelkezéseket is be kell tartani.

Ezeken a településeken a a házi sertések nyilvántartásba vételt követően csak korlátozottan szállíthatók ki és be, valamint a vadállománnyal való érintkezést is kötelezően meg kell előzni. A vaddisznók etetése szigorúan tilos, vadászatuk pedig speciális, járványvédelmi vizsgához kötött.

Míg hazánk komoly veszteségeket szenved el a járvány következtében, a globális változások további problémákat is jelenthetnek. Ha a legnagyobb exportőrök ugyanis kiszorulnak a globális piacról, a fennmaradó készletek Európát fogják elönteni, ami a mélybe taszíthatja majd az árakat is.

Ezt olvastad már?

168.000 vaddisznót lőttek ki Lengyelországban

Az Európia Bizottság álláspontja szerint is az afrikai sertéspestis (ASP) elleni egyik leghatékonyabb védekezés az állatok kilövése. Ezzel megegyező állásponton van a lengyel kormány is, ezért további egyedek kilövését kezdték meg.

Ajánlott ingyenes e-könyv

13+1 módszer a vadkár ellen

13+1 módszer a vadkár ellen

Ajánlott termék

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

Vadalarm Dupla ultrahangos vadriasztó

A Vadalarm Dupla a legköltséghatékonyabb vadriasztónk. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Akik már minket választottak, és akiknek mi segítettünk

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.