Vadalarm Harc az afrikai sertéspestissel – lássuk, hogy állunk - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Harc az afrikai sertéspestissel – lássuk, hogy állunk

Az afrikai sertéspestis egyre fokozódó veszélyt jelent a világ minden táján. Hazánk sem kivétel ez alól, egyre több a fertőzött település és állat. A vírus terjedése elleni harc komoly fejtörést és egyre nagyobb károkat okoz a magyar húsiparnak. De lássuk, hol is tartanak az események ebben az aggasztó ügyben!

A járványra jelenleg nincs gyógymód, így azokon a területeken, ahol megjelenik, komoly pusztítást végez. Az első hivatalos észlelés Heves megyében történt és feltehetően már legalább egy éve megjelent hazánkban.

Nézzük, mi történt eddig

Heves megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Hajdú-Bihar megyékben található a legtöbb korlátozás alatt álló terület. Európai viszonylatban Romániában a legsúlyosabb a helyzet, ugyanakkor a globális terjedés következtében megnövekedtek az importigények a húsiparban.

Ez a növekvő igény azért is jelent problémát, mert ezzel egy időben egyre több területtel kényszerűnek felfüggeszteni az importot világszerte. Belgiummal például már 11 ország szüntette meg a sertéshús behozatalát. A jelenség terjedésével pedig feltehetően még több államra várhat ez a sors a későbbiekben.

Intézkedések a fertőzött területeken

Jelenleg több, mint 500 település áll valamilyen korlátozás alatt országszerte. A Ezeken a fertőzött területeken az elrendelt azonnali intézkedéseken túl további, vaddisznókra vonatkozó rendelkezéseket is be kell tartani.

Ezeken a településeken a a házi sertések nyilvántartásba vételt követően csak korlátozottan szállíthatók ki és be, valamint a vadállománnyal való érintkezést is kötelezően meg kell előzni. A vaddisznók etetése szigorúan tilos, vadászatuk pedig speciális, járványvédelmi vizsgához kötött.

Míg hazánk komoly veszteségeket szenved el a járvány következtében, a globális változások további problémákat is jelenthetnek. Ha a legnagyobb exportőrök ugyanis kiszorulnak a globális piacról, a fennmaradó készletek Európát fogják elönteni, ami a mélybe taszíthatja majd az árakat is.

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.