Vadalarm Harc az afrikai sertéspestissel – lássuk, hogy állunk - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Harc az afrikai sertéspestissel – lássuk, hogy állunk

Az afrikai sertéspestis egyre fokozódó veszélyt jelent a világ minden táján. Hazánk sem kivétel ez alól, egyre több a fertőzött település és állat. A vírus terjedése elleni harc komoly fejtörést és egyre nagyobb károkat okoz a magyar húsiparnak. De lássuk, hol is tartanak az események ebben az aggasztó ügyben!

A járványra jelenleg nincs gyógymód, így azokon a területeken, ahol megjelenik, komoly pusztítást végez. Az első hivatalos észlelés Heves megyében történt és feltehetően már legalább egy éve megjelent hazánkban.

Nézzük, mi történt eddig

Heves megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Hajdú-Bihar megyékben található a legtöbb korlátozás alatt álló terület. Európai viszonylatban Romániában a legsúlyosabb a helyzet, ugyanakkor a globális terjedés következtében megnövekedtek az importigények a húsiparban.

Ez a növekvő igény azért is jelent problémát, mert ezzel egy időben egyre több területtel kényszerűnek felfüggeszteni az importot világszerte. Belgiummal például már 11 ország szüntette meg a sertéshús behozatalát. A jelenség terjedésével pedig feltehetően még több államra várhat ez a sors a későbbiekben.

Intézkedések a fertőzött területeken

Jelenleg több, mint 500 település áll valamilyen korlátozás alatt országszerte. A Ezeken a fertőzött területeken az elrendelt azonnali intézkedéseken túl további, vaddisznókra vonatkozó rendelkezéseket is be kell tartani.

Ezeken a településeken a a házi sertések nyilvántartásba vételt követően csak korlátozottan szállíthatók ki és be, valamint a vadállománnyal való érintkezést is kötelezően meg kell előzni. A vaddisznók etetése szigorúan tilos, vadászatuk pedig speciális, járványvédelmi vizsgához kötött.

Míg hazánk komoly veszteségeket szenved el a járvány következtében, a globális változások további problémákat is jelenthetnek. Ha a legnagyobb exportőrök ugyanis kiszorulnak a globális piacról, a fennmaradó készletek Európát fogják elönteni, ami a mélybe taszíthatja majd az árakat is.

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Duo

Vadalarm Smart Duo

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

168.000 vaddisznót lőttek ki Lengyelországban

Az Európia Bizottság álláspontja szerint is az afrikai sertéspestis (ASP) elleni egyik leghatékonyabb védekezés az állatok kilövése. Ezzel megegyező állásponton van a lengyel kormány is, ezért további egyedek kilövését kezdték meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.