Vadalarm Vadriasztósípot teszteltünk - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Vadriasztósípot teszteltünk

Úgy döntöttünk, leteszteljük az ügyfeleink által felvetett egyik leggyakoribb kérdést: vajon mi haszna van a vadriasztósípoknak? Vajon csak egy humbug, vagy tényleg képes távoltartani az állatokat a mozgó járművektől?

Korábbi írásainkban már volt szó arról, hogy mi a teendő, ha vaddal ütköztél autóddal. Azonban most szeretnénk segíteni neked abban is, hogy hogyan lehetne megelőzni ezt a problémát. Azt már előre elmondjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, de nézzük meg, mit tud egy autóra rögzítethető, menetszél által fújt vadriasztósíp.

Az ultrahang állatokra gyakorolt hatása persze egyértelmű számunkra, de az ultrahangos vadriasztósípokkal kapcsolatban mégis több kérdés is felvetődött bennünk:

  1. vajon mekkora menetszél kell hozzá, hogy megszólaljon?
  2. vajon ad-e ki egyáltalán ultrahangot?
  3. vajon hangosabb-e, mint a motorzaj?

Az első kérdésre természetesen nem autóból kilógva próbáltunk választ adni, hanem inkább tudományosan. A menetszelet ugyanis egy 6 bar-os, azaz 600 kPa nyomású levegőtartályból kiáramló levegővel szimuláltuk. Bernoulli törvénye alapján a levegő kb. 105 km/h-ás sebességgel süvített bele tesztjeink során a sípba (a számításokkal most nem untatunk). Ezt tekinthetjük egy bátrabb utazótempónak egy átlagos főúton (igaz tisztában vagyunk vele, hogy minden olvasónk egyből felére veszi a tempót, ha meglát egy vadveszélyre figyelmeztető táblát…). Ekkora sebességnél már emberi füllel egy nagyon zavaró hangot hallottunk.

Persze nem intéztük el annyival a dolgot, hogy magunkat sikerült elriasztanunk, hisz ez koránt sem jelent ultrahangot. Jöjjön hát a következő kérdés, hogy vajon egyáltalán ad-e ki ultrahangot a vadriasztósíp. A hangokat egy applikációval mértük. Ahogy az alábbi ábrán látható, 7, 11 és 19 kHz-es frekvenciák körül kifejezetten hangos a síp, és ezek közül az utóbbi már biztosan az ultrahangok tartományába esik, így kijelenthetjük, hogy igen, valóban ad ki ultrahangot.

Vadriasztósíp frekvenciái

Már csak az utolsó kérdésünk maradt. Ehhez viszont elég megkérdezni bármely kollégát, aki a mérés napján akár csak a szomszéd helyiségben tartózkodott. Nemhogy egy autónál hangosabb volt a vadriasztósíp, de még egy fűnyírónál is. Azonban nem szabad szó nélkül elmennünk egy másik fontos gondolat mellett sem.

Köztudott, hogy a magasabb frekvenciájú hangok gyorsabban csillapodnak, így kisebb távolságokra hallatszanak el, mint az alacsonyabbak. Ha csak egy optimista 100 méteres távolságot feltételezünk, és maradunk a korábbi feltételezésünknél, miszerint a kísérleti autónk 105 km/h-ás sebességgel halad, akkor arra jutunk, hogy az állatnak 3-4 másodperce van reagálni az érkező autóra. Mivel azonban sem gyorsan mozgó tárgyakra, sem az ultrahang felismerésére nem készítette fel őt az evolúció, ezért könnyen előfordul, hogy mire rájön, hogy mi történik, már késő, és bekövetkezik a baj.

Persze ez a legrosszabb forgatókönyv, viszont 3-4 másodperc egy gyorsan mozgó őz vagy szarvas számára jelentheti akár az életben maradást is, így, ha nem is merjük kijelenteni, hogy a vadriasztósíp biztosan megvéd a vadbalesetektől, azért ajánljuk a használatát, mert a kockázatot biztosan csökkenti.

Veled már fordult elő vadbaleset? Használtál, vagy használsz vadriasztósípot? Írd meg kommentben nekünk, és vezess óvatosan!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Téli vadkárok

Az utóbbi években a gazdák és vadászok figyelme az egyre komolyabb méreteket öltő vadkárok felé fordult. A megoldási kísérletek ellenére a probléma mértéke mégis egyre fokozódik, és különösen igaz ez a táplálékszegény téli időszakokra.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.