Vadalarm Téli vadkárok - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Téli vadkárok

Az utóbbi években a gazdák és vadászok figyelme az egyre komolyabb méreteket öltő vadkárok felé fordult. A megoldási kísérletek ellenére a probléma mértéke mégis egyre fokozódik, és különösen igaz ez a táplálékszegény téli időszakokra.

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a téli időszakban a legnagyobb károkat a szarvasok okozzák, így ebben a cikkben elsődlegesen rájuk fókuszálunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi állatfaj nem okoz problémát. Hisz akad probléma bőven az őzekkel, vaddisznókkal és nyulakkal is.

Taposás

A szarvasok télen jellemzően csoportokban élnek, amelyek, ha rátévednek egy őszi vetésre, irtózatos károkat tudnak okozni, különösen csapadék után, puha talajon.

Legelés

Ez hasonlóan igaz a muflonra és az őzre is. Ilyenkor jellemzően egy-egy kiszemelt tábla szélébe csipegetnek bele, és teljesen lerágják az elvetett gabonák zöld részeit.

Kártétel gyümölcsösökben: rügyrágás és kéreghántás

Hosszútávon mindkettő egyformán káros, de rövidtávon a rügyrágás különösen is. A szarvas, a dán, a muflon és az őz egyformán felelősek ezért a kártételi formáért. Ilyenkor ugyanis (különösen az őzek) válogatósan belekóstolnak egy-egy finomabbnak ígérkező rügybe, és ha nem tetszik nekik, egyszerűen mennek a következőre.

A szarvas télen a kéreg megrágásával szerez magának rostot, így a fák immunrendszere látja ennek kárát. Emellett az agancsok tisztításához is használják a fatörzseket, amihez egyszerűen hozzádörgölőznek.

Hogyan védekezhetünk a téli vadkárok ellen?

Blogunk már túl van lassan 100 cikken, mégsem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a vadkár megelőzésére nem létezik csodamódszer. A gazdák és vadászok összehangolt munkája elengedhetetlen a hosszútávú sikerhez. A vadászok részéről nélkülözhetetlen a vadetetők téli kihelyezése, és rendszeres ellátása. A gazdák részéről pedig mindenképpen logikusan átgondolt vadkármegelőzési módszerekre van szükség. Mi ebben az utóbbiban tudunk segíteni nektek, ultrahangos vadriasztóval vagy villanypásztorral.

Ha szeretnél tőlünk segítséget kérni, keress minket a +36 30 780 7685-ös telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@vadalarm.hu címre!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.