Vadalarm Téli vadkárok - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Téli vadkárok

Az utóbbi években a gazdák és vadászok figyelme az egyre komolyabb méreteket öltő vadkárok felé fordult. A megoldási kísérletek ellenére a probléma mértéke mégis egyre fokozódik, és különösen igaz ez a táplálékszegény téli időszakokra.

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a téli időszakban a legnagyobb károkat a szarvasok okozzák, így ebben a cikkben elsődlegesen rájuk fókuszálunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi állatfaj nem okoz problémát. Hisz akad probléma bőven az őzekkel, vaddisznókkal és nyulakkal is.

Taposás

A szarvasok télen jellemzően csoportokban élnek, amelyek, ha rátévednek egy őszi vetésre, irtózatos károkat tudnak okozni, különösen csapadék után, puha talajon.

Legelés

Ez hasonlóan igaz a muflonra és az őzre is. Ilyenkor jellemzően egy-egy kiszemelt tábla szélébe csipegetnek bele, és teljesen lerágják az elvetett gabonák zöld részeit.

Kártétel gyümölcsösökben: rügyrágás és kéreghántás

Hosszútávon mindkettő egyformán káros, de rövidtávon a rügyrágás különösen is. A szarvas, a dán, a muflon és az őz egyformán felelősek ezért a kártételi formáért. Ilyenkor ugyanis (különösen az őzek) válogatósan belekóstolnak egy-egy finomabbnak ígérkező rügybe, és ha nem tetszik nekik, egyszerűen mennek a következőre.

A szarvas télen a kéreg megrágásával szerez magának rostot, így a fák immunrendszere látja ennek kárát. Emellett az agancsok tisztításához is használják a fatörzseket, amihez egyszerűen hozzádörgölőznek.

Hogyan védekezhetünk a téli vadkárok ellen?

Blogunk már túl van lassan 100 cikken, mégsem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a vadkár megelőzésére nem létezik csodamódszer. A gazdák és vadászok összehangolt munkája elengedhetetlen a hosszútávú sikerhez. A vadászok részéről nélkülözhetetlen a vadetetők téli kihelyezése, és rendszeres ellátása. A gazdák részéről pedig mindenképpen logikusan átgondolt vadkármegelőzési módszerekre van szükség. Mi ebben az utóbbiban tudunk segíteni nektek, ultrahangos vadriasztóval vagy villanypásztorral.

Ha szeretnél tőlünk segítséget kérni, keress minket a +36 30 780 7685-ös telefonszámon, vagy írj e-mailt az info@vadalarm.hu címre!

Ajánlott termék

Vadalarm Smart Pro

Vadalarm Smart Pro

A leghatékonyabb módszer vadkár ellen: akár 90%-kal csökkentheti a vad- és madárkárt. Azonnali eredmények, pénz visszafizetési garancia.

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Mi lesz a ragadozókkal a klímaváltozás során?

Az egyértelmű, hogy a klímaváltozás következményeként megváltozik a jellemző növénytakaró, ezzel pedig a területen tartózkodó növényevő állatok is, hiszen ők mennek a táplálékuk után. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy mi lesz ugyanakkor a ragadozókkal, hiszen ők nagymértékben függnek a növényevő állatoktól, mivel ezek jelentik számukra a táplálékot. Vajon mennek a növényevők után?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.