Vadalarm Így dolgozik egy vadkár szakértő - 2. rész - Vadalarm blog
Vadriasztás
Madárriasztás
Rágcsálóriasztás
Vakondriasztás
Villanypásztor
Napelem
Garanciáink
Szakértői blog
Légy viszonteladó!
Rólunk
Szállítás, szerviz
Visszaküldési politika
Fiókod
Kilépés HU PL AT DE EN FR RO
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Így dolgozik egy vadkár szakértő - 2. rész

Cikksorozatunk előző részében már bemutattuk neked a vadkár jogi és szakmai fogalmát, ebben a cikkben pedig a felmérésének módjáról ejtünk szót.

A vadkár felmérésének szakmunkáját a legtöbb esetben szakértőre bízzák a károsultak. Az elmúlt években sajnos nagyon sok gondot és konfliktust okozott, hogy a vadkár felmérésének nem voltak egzakt és mindenkire érvényes módszerei, vagyis többnyire ahány szakértő dolgozott, annyi módszer volt használatban.

Eléggé széles körben elterjedt volt még mindig az ún. szubjektív kárfelmérés módszere, vagyis az a lehetőség, hogy a szakértő a számára rendelkezésre álló támpontok alapján, de leginkább saját tapasztalataira támaszkodva megbecsülte a bejelentett kárt.

Sajnos a szubjektív becslés nem egzakt módszer, vagyis egyrészt nem lehet bizonyítani a megállapított kár valós voltát, másrészt nem kielégítő a károsultak számára, hiszen bőven teret hagy az értelmetlen veszteségek elszenvedésének.

Mivel ezzel kapcsolatban egyre több volt a panasz és az elégedetlenség, a Magyar Vadászkamara (az előző cikkben is említett XXI. Pápai Agrárexpo keretein belül) kezdeményezte egy mindenkire érvényes módszertan kidolgozását és elfogadását. A vadászati törvény módosítása ennek szellemében a közeljövőben fog lezajlani.

A cél objektív módszerek kidolgozása, amelyek figyelembe veszik a károkozó vad táplálkozási stratégiáját, a területen általában jellemző és az adott évre várható terméshozamot is. A szakértők véleménye szerint a vadkárfelmérés valójában mérnöki munka, amely kifejezetten mért adatok alapján elvégezhető, ezen mérésekhez kell megtalálni a leghatékonyabb (legpontosabb és leggördülékenyebben alkalmazható) eszközöket. Ezek alapja egy egységes mérési adatokat tartalmazó jegyzőkönyv lehet a jövőben.

Melyek a jellemzői egy hatékony objektív módszernek?

Olyan adatok, amelyek mindenki számára alkalmazható méréseken alapulnak, továbbá olyan metodika, amelynek lépései írásos formában mindenki számára hozzáférhetőek, értelmezhetőek és alkalmazhatóak. Ezzel együtt vadkárszakértők képzésére, majd folyamatos továbbképzésére is szükség lesz a jövőben.

Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk a vadkárok elleni védekezés lehetőségeivel, kitérve arra, hogy kinek a felelőssége és feladata a megelőzés illetve védelem biztosítása!

Vadalarm Villanypásztor Csoport
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.