Vadalarm Mennyire intelligensek a károkozó madarak? - Vadalarm blog
Ennyi idő múlva csomagolunk:
Add le időben rendelésedet, hogy még ma útnak induljon csomagod!

Mennyire intelligensek a károkozó madarak?

Azok az állatfajok, amelyek az ember által kialakított kultúra részeként nagyobb esélyt látnak a túlélésre, a hosszú ideje tartó szoros együttélés következtében kénytelenek voltak alkalmazkodni. Az ilyesmi eleve olyan fajoknak sikerülhet, amelyek intelligenciája alkalmas arra, hogy megfigyeljen különféle körülményeket és rugalmasan alkalmazkodjon hozzájuk. Viszont az ember közelsége valószínűleg úgyszintén hatással van az állatok felfogó és megfigyelőképességére is.

Az emberi kertkultúrákban kárt okozó madarak – nyári lúd, szarka, veréb, seregély, szajkó, varjak, hollók – mind nevezetes az intelligenciájáról, amely gyors felfogásban, alkalmazkodó- és tanulási készségekben nyilvánul meg, de soknál eszközhasználatot is megfigyeltek már. Sőt olyan összetett eszközhasználatot, amelynek során az egyik eszközt a másik eszköz megszerzésére használt fel az állat, majd azzal sikerült megoldani az elé tárt feladatot. Ez rendkívül magas kombinációs fejlettséget feltételez, hiszen ilyenkor a madárnak át kell látnia, hogy milyen cselekedetének milyen következménye lesz, sőt el kell tudnia képzelni az előtte álló egész cselekvéssorozatot.

Érdemes a Youtube-on olyan videókat keresni, amelyek példát állítanak a felsorolt madarak emberekkel való kapcsolatteremtési kísérleteire, az emberi környezet eszközeinek használatára (hogyan tanulják meg a szarkák kinyitni a kukát, amelyből szeretnék az ehető dolgokat kiszedni). Persze számos olyan etűdöt is találni fogunk, amelyek arról tanúskodnak, hogy az embertől milyen sok dolgot képesek megtanulni ezek az okos madarak.

Sajnos a felsorolt madárfajták intelligenciája az emberrel való konfrontációban is sokszor fejtörést és mérgelődést okoz. A terményeinkre vágyó madarak igen gyorsan felismerik az ember által kihelyezett riasztóeszközöket, emiatt még azok is gyorsan elveszítik a hatékonyságukat, amelyek kezdetben működtek.

A tapasztalat az, hogy az intelligens madarak riasztására azok a módszerek lesznek hosszú távon eredményesek, amelyek agyafúrtabbak még náluk is. A különféle módok váltogatása, a természetes ellenségek jelenlétének megjátszása jó ötlet lehet, hiszen a tőlük való félelem genetikailag kódolt. Mi is pont ilyen módszer fejlesztésével foglalkozunk, ha van még pár perced, olvasd el, mit tud a Vadalarm Madárriasztó



Ajánlott termék

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Vadalarm Duo napelemes madárriasztó

Tudj meg többet

Tervezz villanypásztort 5 perc alatt!

Válaszolj 8 kérdésre és máris összeállítjuk személyreszabott villanypásztor rendszeredet!

Vadalarm Villanypásztor Tervező
Próbáld ki most!

Még nagyobb védelem a madárkár ellen

Az elmúlt hónapok egy jelentős részét madárriasztónk továbbfejlesztésével töltöttük, melynek mostantól továbbfejlesztett változata rendelhető meg régi áron. Olvasd el írásunkat, ha szeretnéd megtudni, milyen újdonságok kerültek a 2018-as Vadalarm Madárriasztóba.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értékes tartalmakkal ajándékozunk meg!

Vadalarm map

Ahol már Vadalarm termékeket használnak

Nézd meg a térképen, hogy ki használ Vadalarm terméket vagy termékeket. Szerte Magyarországon, sőt a határon túl is népszerűek a termékeink. Nálunk a minőségre épül a közösség! Tartozz te is a minőséget kedvelő gazdák körébe, válaszd a Vadalarm márkát!

Akik már minket választottak

Partnereink

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.